Check in – Check out

Den här övningen skapar en kraftfull gemensam bild av känslor i gruppen. Genom att rita sina känslor just i stunden, i form av emojis får deltagarna reflektera över hur de mår på ett lekfullt sätt. Här pratar ofta deltagarna spontant med varandra även om de inte känner varandra.

Man checkar in i början och checkar ut i slutet av träffarna. Då går det även att se om deltagarna har ändrat sin känsla under träffen. När detta sker regelbundet förstår deltagarna syftet med övningen och det blir en tydlig början och slut.

Övningen kan vara en rutin för varje träff.

Instruktion till handledaren:
I vissa fall kan en del deltagare kan välja att inte checka in. Se till att alla ges möjlighet att checka in/ut, men om någon väljer att inte, ta med dem efter mötet för att se om det finns några frågor.

Tidsram: 5-10 min
Gruppstorlek: 2-15 deltagare
Nivå: Nybörjare
Material: Papper, pennor i olika färger

Steg 1

Samla gruppen i en hästsko runt en blädderblock/whiteboard. Förklara syftet med checka in vid behov, att det är ett viktigt verktyg för att ta gruppen känslomässiga temperatur, för att bli uppmärksam på eventuell rädsla eller oro. Förklara att detta är en metod för att utforska hela gruppens känslor på ett lekfullt och visuellt sätt.

Steg 2

Rita en termometer längs med kanten på papper/blädderblock/witheboard. Visualisera termometern med siffror i varma och kalla färger som kan visa grader. Rita cirklar eller ballonger och låt sedan deltagarna rita sina emojis och skriva sina namn i cirklarna.

OBS! du kan förbereda den här i förväg. Förklara att vi ska rita vår känsla i en av ”ballongerna” beroende var vi befinner oss just nu och att det är viktigt att alla är delaktiga.

Steg 3

Låt deltagarna checka in. Erbjud gärna olika pennor i olika färger. Ge varje deltagare så mycket tid som du tror är nödvändigt.

Steg 4

Ge tid och utrymme för deltagarna att reflektera över övningen och beskriva hur den kändes.

OBS! Man checkar ut på samma sätt som man checkat in. Den enda skillnaden med check out är att man istället reflekterar över hur träffen kändes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s