Windows of the world

Den här övningen visar ett sätt att se på och diskutera film, för att öka förståelsen för hur en film är uppbyggd och hur olika röda trådar kopplas samman och skapar logik och framåtrörelse i berättelsen. Genom att deltagarna fokuserar på några olika frågeställningar under filmen kan de bli mer medvetna om att allt som händer har en orsak.

  • Vad? Vad är kärnan i berättelsen? Vad är det som händer? Beskriv sakligt och kortfattat.
  • Vem? Vem är involverad och vilken personlighet har den/dessa karaktärer? Vem gör någonting?
  • Varför? Varför händer någonting? Varför gör karaktärerna som dom gör? Det handlar om att koppla ihop händelser och karaktärer och hur deras relation med varandra ser ut. När agerar och när reagerar karaktären på en händelse och hur drivs berättelsen framåt?

Instruktion till handledaren:
Håll koll på tiden och hjälp deltagarna om de kör fast. Ge gärna tips och inspiration för att få igång deras tankar. Beroende på filmlängd ge 20-30 minuter till steg 3 och 4.

Tidsram: 30–50 minuter
Gruppstorlek: 2-6 deltagare
Nivå: Nybörjare
Material: Papper, pennor i olika färger, visningsutrustning

Steg 1: Förklara övningen

Presentera denna övning som att den handlar om att se på film men inte prata om huruvida filmen var bra eller dålig. Istället diskuterar gruppen filmen utifrån särskilda frågeställningar. Presentera filmen, berätta om relevant bakgrund samt vem regissören är.

Steg 2: Förberedelser

Dela ut papper och pennor till deltagarna. Förklara att deltagarna ska vara uppmärksamma på särskilda frågeställningar när de ser på filmen; Vad? Vem? Varför?

Steg 3: Genomför övning

Se gärna till att det finns utrustning som kan generera bra ljud- och bildkvalitet. Släck ljuset. Titta på filmen.

Steg 4: Reflektion

Dela in deltagarna i lika stora grupper. Låt deltagarna i varje grupp diskutera filmen utifrån de tre frågorna. Sedan skriver de en sammanfattning utifrån sina tankar. Samla alla deltagare och låt grupperna presentera sina tankar och slutsatser. Prata om vad som driver en berättelse framåt.

Tips! Håll koll på tiden och hjälp deltagarna om de kör fast. Ge gärna tips och inspiration för att få igång deras tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s